Aby wyłączyć historię aktywności w Windows, otwórz Ustawienia, przejdź do sekcji Prywatność i zabezpieczenia, wybierz Historia działań i wyłącz opcję „Przechowuj moją historię aktywności na tym urządzeniu”. W Windows 10 ścieżka zaczyna się od sekcji Prywatność.
Jak wyłączyć historię aktywności w Windows?
Wykonaj następujące kroki:
- Otwórz Ustawienia skrótem Win + I.
- Wybierz Prywatność i zabezpieczenia (Windows 10: Prywatność).
- Otwórz sekcję Historia działań.
- Wyłącz przełącznik „Przechowuj moją historię aktywności na tym urządzeniu”.
Po wykonaniu tej czynności Windows przestanie zapisywać nowe dane historii aktywności na komputerze. W Windows 10 możesz zobaczyć także starsze nazwy ustawień związane z zezwalaniem systemowi na zbieranie działań. Ich wyłączenie pełni tę samą funkcję.
Jak usunąć wcześniej zebrane dane?
Samo wyłączenie zapisywania historii nie usuwa danych zgromadzonych wcześniej. Aby je skasować, pozostań w sekcji Historia działań, znajdź obszar „Wyczyść historię aktywności” i kliknij przycisk „Wyczyść” lub „Wyczyść historię”.
Windows może poprosić o potwierdzenie operacji. Usunięcie lokalnej historii jest nieodwracalne. Jeśli na komputerze używanych jest kilka kont, sprawdź, czy ustawienia i czyszczenie dotyczą właściwego konta.
Co zmieni wyłączenie historii aktywności?
Po wyłączeniu tej funkcji system nie będzie zapisywał nowych działań używanych przez funkcje oparte na historii. W Windows 10 oznacza to między innymi brak danych dla Osi czasu (Timeline). Nie będzie można przeglądać wcześniejszych aktywności ani łatwo wznawiać pracy nad plikami na innych urządzeniach zalogowanych na to samo konto Microsoft.
W Windows 11 Oś czasu nie jest dostępna w takiej formie jak w Windows 10, ale wyłączenie historii nadal ogranicza zapisywanie lokalnych danych aktywności. Dotyczy to ustawienia historii, a nie innych mechanizmów, takich jak dane diagnostyczne, historia przeglądarki czy raportowanie Microsoft Family Safety.